Home → Over ons → Geschiedenis

Geschiedenis Haïti

Haïti is de eerste vrije republiek in het Caraïbisch gebied, waar slaven zich in 1804 vrijgevochten hebben van de Franse overheersing. Het oostelijk deel van het eiland, de Dominicaanse republiek, bleef onder Spaans gezag.

Die vroege zelfstandigheid heeft Haïti alleen maar verder in de ellende gestort. Corrupte regeringen en dictators wisselden elkaar af, nadat zij hun zakken gevuld hadden.

Bekend zijn Papa Doc en Baby Doc die met angst, manipulatie en terreur het volk onder de duim hielden. Tegenwoordig behoort Haïti tot de armste landen van de wereld, is het politiek instabiel en heeft het de laatste jaren te kampen gehad met natuurrampen.

Door een aardbeving begin 2010 werd een groot gedeelte van het land verwoest. Vooral de hoofdstad Port-au-Prince heeft zwaar te lijden gehad onder de schade.

De orkaan Matthew heeft daar op 4 oktober 2016 nog een schepje bovenop gedaan. Duizend doden en tienduizenden mensen die hun huis kwijt zijn is het trieste gevolg..

Voor een uitgebreide omschrijving over de geschiedenis van Haïti verwijzen we u graag naar Wikipedia.

HELP EEN GEZIN ALS

DE FAMILIE MONEUS MELINA

Eén ouder, zes kinderen en geen thuis.

Zij leefden eerst in een bouwval, dat aan alle kanten lekte. Nu hebben zij een huisje op het project “LE PETIT VILLAGE DE NOS AMIS”, mede dankzij uw hulp. De moeder en haar kinderen zijn dolgelukkig met dit nieuwe onderkomen. Maar we zijn er nog niet!

Wij hebben uw hulp nodig zodat de kinderen een kans krijgen om te mogen leren schrijven, lezen en rekenen. Voor 10,- euro per maand kan een kind naar school. Inclusief één maaltijd en één uniform.